După ce Vinerea Patimilor ne-a amintit de răstignirea şi chinurile lui Hristos, Sâmbăta Mare este o zi de reculegere în care se pomeneşte de înmormântarea Mântuitorului. În această zi ne gândim la patimile îndurate de Hristos pentru mântuirea noastră. Şi anume, cugetăm la Mântuitorul care a fost în mormânt cu trupul şi care apoi a Înviat.
În intervalul dintre răstignirea pe cruce şi Înviere, Fiul lui Dumnezeu a zăcut în mormânt trei zile, pentru ca moartea sa să nu pară iluzorie oamenilor. Credincioşii care nu au apucat să vopsească joi ouă o pot face în Sâmbăta Mare, aşa cum tot în această zi se coace pasca pentru a fi sfinţită de Paşte.
Sambata este ultima zi pentru pregatirile de Paste, cand gospodinele prepara cea mai mare parte a mancarurilor traditionale pentru masa de sarbatoare. Tot in aceasta zi, ele fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la inviere si in zilele urmatoare.
In Sambata Mare, mergeti la biserica inca de dimineata pentru a va impartasi! Prima data se face molifta, o slujba foarte scurta, de cateva minute, inainte sa va spovediti. La spovedanie trebuie sa marturisiti in fata Domnului, prin intermediul preotului, toate pacatele pe care le aveti. Nu este bine sa ascundeti adevarul! Se spune ca cine minte la spovedanie va avea pacatele dublate. Este bine de stiut ca preotul nu iarta pacatele, ci doar se roaga la Dumnezeu pentru iertarea pacatelor celui care se caieste!
Dupa ce va impartasiti trebuie sa tineti post in continuare, pana a doua zi! in general, copiii de pana in 7 ani nu trebuie sa tina post. in rest, fiecare credincios posteste cat vrea, dar nu mai putin de 3-4 zile. La ora 23.00 mergeti iar la biserica, cand incepe slujba de dinaintea invierii. Noaptea, la ora 0.00, incepe invierea, atunci cand preotii ies afara impreuna cu credinciosii si se face Liturghia.
Ulterior, se intra inapoi in biserica pentru continuarea slujbei care tine pana la orele 3.00 – 4.00. Fiecare credincios merge acasa
cu o lumanare sau cu o candela aprinsa de la biserica, ce simbolizeaza Lumina Invierii Domnului Iisus Hristos. Pastele se mananca doar dupa ce a fost sfintit de preot.