Erupţia vulcanică din Islanda afectează, pentru a doua zi, zborurile din lumea întreagă. Aproximativ 21.000 de curse internaţionale au fost anulate în întreaga lume, iar efectele se simt şi la mii de kilometri distanţă. Norul enorm de cenuşă provocat de vulcanul islandez a blocat la sol, joi, o mare parte din avioane în nordul Europei, determinând închiderea spaţiilor aeriene ale mai multor ţări.

Traficul aerian a fost perturbat şi în România, unde au fost anulate până în acest moment 38 de curse. 34 de curse sunt din Bucureşti şi patru din Cluj şi Timişoara.

Meteorologii au avertizat că norul de cenuşă, provocat de erupţia vulcanului din Islanda, va persista câteva zile.

Norii de cenuşă vulcanică reprezintă un real pericol pentru aviaţie, reducând vizibilitatea, afectând sistemele aeriene de control şi provocând, în ultimă instanţă, defectarea motoarelor aparatelor de zbor, comentează CNN, citat de Mediafax.

Potrivit Airbus, zborul printr-un nor de cenuşă ar trebui evitat cu orice preţ. Producătorul de avioane afirmă că se pot produce pagube costisitoare la suprafeţele avionului, la eleroane sau la sistemul de ventilaţie, hidraulic sau electronic. De asemenea, se poate ajunge la blocarea parţială sau completă a pompei de alimentare cu combustibil sau la deteriorarea gravă a performanţei motorului.

Deoarece radarul meteorologic nu poate detecta norii de cenuşă vulcanică, piloţii se bazează pe acurateţea previziunilor meteorologice privind erupţiile vulcanice.

În fiecare an, milioane de pasageri zboară cu avionul deasupra unor zone active din punct de vedere vulcanic, cum ar fi Islanda sau Pacificul de Nord, unde se află peste 100 de vulcani activi şi au loc patru-cinci erupţii pe an, potrivit USGS.

Nu a existat până în prezent nici un incident fatal legat de aceste fenomene, dar mai multe avioane au trecut prin nori de cenuşă, ajungându-se la situaţii-limită.

Cel puţin 800 de persoane au fost evacuate din sudul Islandei, în urma erupţiei vulcanice care a topit o parte dintr-un gheţar şi a provocat inundaţii. Norul de abur, fum şi cenuşă a ajuns la peste 16.000 de metri înălţime.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: