E-books= electronic books= cărți electronice
Încetul cu încetul, fiecare element al lumii reale își crează câte un corespondent în lumea virtuală. Astfel că era un pas evident apariția cărților în format electronic, odată cu dezvoltarea tehnologiei.
Pasul acesta, de la tipar la electronic s-a făcut cu un scop, acela de a face literatura ușor de transportat și accesibilă oricui, oriunde. Iar pentru asta, tehnologia a mai făcut un pas ducând astfel la apariția e-reader-elor; gadget-uri care sunt și biblioteci mobile și cărți atunci când vrei să lecturezi.
Toate blogurile și forumurile sunt pline de comparațiile dintre e-book și carte tipărită. Multă lume consideră utile, practice și din ce în ce mai necesare e-book-urile dar, totodată sunt și cititori, și aici mă refer la cei adevărați, nu la cei care citesc două cărți pe an, care devin nostalgici și care evocă nenumărate plăceri tactile, olfactive și vizuale când vorbesc despre forma tipărită a cărții.
Mie unuia mi se pare logică, corectă și normal coabitarea (nu politică, deși e o expresie la modă) dintre cele două forme ale culturii literare. În fond informația e identică indiferent de suportul pe care îl are, hârtie ori electronic. De ce mi se pare normal coabitarea dintre cele două? Pentru că eu sunt adeptul unor biblioteci mari expusă pe zeci de rafturi, pe toți pereții unei camera ori în mai multe camere.
Stând relaxat în confortul propriei locuințe pot să îți admir cărțile și pot alege una pentru lectură. Dar dacă am început un volum interesant dar trebuie să fac o călătorie? Să zicem că nu îmi iau un bagaj mare iar romanul meu trece de 500 pagini și mă incomodează la transport ori la lecturat în mijloacele de transport. Ce fac? Simplu, îmi pun e-reader-ul în bagaj, iar când pot și vreau să îți continui lectura îl scot și îmi continui lectura. Dacă am un smartphone sau o tabletă mi-e și mai simplu deoarece îmbin utilul cu plăcutul.
În cazul prezentat mai sus e-book-ul și cartea pot trăi împreună în deplină pace și siguranță deoarece sunt de acord cu ambele și le voi utiliza pe ambele. Tu ce parere ai?
Scris de echipa Biblioteca Online.

2 răspunsuri la „Guest post – E-books”

  1. Avatarul lui Ninulescu
    Ninulescu

    La fel zic si eu, au loc pe lumea asta ambele variante !

    1. Avatarul lui Iulia Radu

      Si eu sunt de aceeasi parere! Nu as renunta niciodata la biblioteca mea, plina de carti, dar recunosc sincer ca folosesc si e-books…. Undeva exista o armonie…. Ce s-ar intampla cu toate cartile, daca omenirea ar folosi numai e-books?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: