Ce sunt acelea bloguri scolaresti? Pai sunt niste chestii ce nu sunt deloc la moda in Romania. Asta  Ce este acela un blog scolaresc? Pai un blog unde tu ca elev postezi ce s-a intamplat cu o zi in urma la scoala. Eventual postezi un eseu la romana, unul la engleza, subiectele date la teza de la istorie … Chestii care au legatura cu scoala. Nu EXCLUSIV asta, dar in special asta.

De ce cred eu ca nu intalnim astfel de bloguri o sa va spun in continuare. Dar intai sa ma prezint: Emil Calinescu sunt, si sunt un “mogul” blogosferic: detin un blog personal, un blog scolaresc-studentesc (cu el trebuia sa incep, ca despre asta scriu acum) si din 29 noiembrie (peste 2 ani) voi avea si un MINUNAT.EU blog umoristic.

Asadar, de ce nu avem bloguri scolaresti? Pai din cateva motive:

  1. Scoala nu incurajeaza libera initiative. Si nu dezvolta, asa cum ar trebui, personalitatea. Iar vorbe precum CE VORBIM AICI RAMANE sunt litera de lege. Profesorul spune la clasa secrete de stat. Nu e voie sa le dai mai departe. Ele sunt date oricum mai departe, dar nu asa direct. Si sub nicio forma live. LIVE-BLOGGING de la ora de romana?! Ati innebunit de tot?!
  2. Elevii sunt prea aglomerati de materiile multiple. Iar eseul nu este ceva placut, este ceva obligatoriu. Ora de literatura nu este deloc o placere, ci o corvoada. Cei care o urasc nu citesc si incearca s-o evite, cei care o plac se apleaca prea mult asupra ei, deci oricum n-au timp. Aproape deloc.
  3. Bloggurile nu sunt la COOL. E cool sa joci fotbal, e cool sa te imbeti. Sa scrii pe blog? Something boring. Iar asta am simtit-o eu prima oara, IN FACULTATE, cand m-am apucat de blogging. Parea o chestie atat de plicticoasa pentru unii. Din acest motiv bloggeritul pare o activitate partial anti-sociala: daca vreodata vei spune ca SCRII PE BLOG in loc sa IESI LA O BERE, deja te-ai marginalizat. Si pana si tocilarii clasei te marginalizeaza, pentru ca pierzi pretios timp de invatat.
  4. Scoala, societatea (incluzand aici si parinti) te trateaza ca pe un … copil. De ce tu ca si copil ai intra intr-o lume … a adultilor? Iar a intra intr-o lume a adultilor cu un blog … SCOLARESC poate parea absurd.
  5. Continuare a punctelor anterioare: daca nu e la moda bloggingul despre scoala, cine ti l-ar citi? Marii bloggeri sunt neinteresati (pe bune, de ce l-ar interesa pe un om de 30 de ani de compunerea ta la Romana), elevii, cei de varsta ta, la fel…

Repet: blog scolaresc nu este un blog al unui elev. Ci un blog al unui elev care abordeaza (exclusive sau nu) teme scolaresti. Exact cum am scris in primul paragraf.

Inchei cu o propunere de cum ar trebui sa arate un blog al unui elev:

  1. Compunerea mea la romana de saptamana asta – incheiata cu un UPDATE – A FOST NOTATA CU 10-9…cat o fi.
  2. TEMA MEA LA ISTORIE (TOT COMPUNERE ) –UPDATE CU CAT A FOST NOTATA.
  3. S-AU AFISAT SUBIECTELE PROPUSE PENTRU PROBA DE BAC DE LA …  (ENGLEZA, FRANCEZA, ISTORIE, ROMANA…)
  4. AM PRIMIT NOTA LA TEZA… SCANEZI TEZA SI AI NOTA 8… MERITAM 8?
  5. A venit vacanta. Imi voi petrece vacanta: la munte/la mare (in Vama, Mamaia), merg apoi…
  6. Am revenit din vacanta. Am regasit scoala…
  7. Evenimente extra-scolare din scoala … De exemplu, cativa colegi de-ai mei au tinut niste traininguri in cateva licee bucurestene. Si parea ca in liceele noastre (cel putin in cele din capital) se intampla o gramada de lucruri “extra-scolare”. De ce sa nu fie scoase in evidenta si in mediul online?

De ce miza este intotdeauna sa fiu CEL MAI BUN BLOGGER DIN ROMANIA? De ce nu incepe nimeni prin a fi cel mai bun/cunoscut blogger din liceul lui? Sau chiar din SCOALA LUI GENERALA. E adevarat, spun asta la aproape 26 de ani. La 14 ani nu gandeam deloc asa. Dar pot sa sper ca cei care au acum 14-16 ani gandesc altfel. Lumea a progresat, de ce sa nu progreseze si mentalitatea liceenilor.

Eu va las, multumesc Iuliei pentru gazduire si va astept si la mine cu un guest-post. Salutari BLOGOSFERICE tuturor!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: