Lacul natural a apărut recent, iar spectaculozitatea sa este dată de frumuseţea culorii de un albastru precum cerul. S-a format pe locul unei foste mine de caolin (argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu. Mina a fost inundată de izvoarele subterane care au pătruns prin pânza freatică fragilă a caolinului. Totodată, în aceste gropi excavate s-au adunat apele ploilor, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat şi el de şiroaiele de ploaie.Laguna-Albastra-1
În anul 1995, balta a secat din cauza unor lucrări. Din fericire, însă, apa s-a adunat din nou, păstrându-şi farmecul şi culoarea azurie şi neobişnuită. Laguna Albastra-4

Lacul este situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca și este frecventat de localnici și de locuitori din județ, turiști din alte zone neavând unde să se cazeze.

In prezent (2012) natura a inceput sa-si intre in drepturi, locul  incepe sa fie salbatic de-a dreptul; mult stufaris, serpi si foarte multi pesti. In consecinta apa este buna de scaldat desi nu prea este recomandat. Au fost cazuri de innec.

Locul este foarte frumos si merita vizitat. Il recomandam in special pentru relaxare si  fotografie. Cea mai buna perioada a zilei pentru fotografiat este la apus de soare.

Laguna Albastra-3

In prezent, pe raza Comunei Aghiresu, cu exceptia Cabanei Leghia si a Taberei pentru elevi Leghia, toate celelalte obiective turistice , Laguna Albastra, Castelul si Biserica monument istoric, nu sunt puse in valoare si nici nu sunt incluse in traseele turistice, deoarece infrastructura de transport nu permite un acces usor spre aceste obiective.

Acces: Ruta Cluj-Napoca – Baciu – Garbau – Aghires Fabrici sau Cluj-Napoca – Gilau – Capus – Garbau – Aghires-Fabrici sau tot pe aceasta ruta dupa Paniceni faceti dreapta pe la Cabana Leghia – sat.Leghia – Aghires Sat – Aghires-Fabrici.

Din Aghires-Fabrici (centru) se face un drum destul de rau pe langa cladirea BRD, mergeti tot inainte si treceti peste calea ferata apoi tineti drumul drept aproximativ 4 km si ajungeti la dealurile de steril unde veti lasa si masina. Mai aveti de mers pe jos aprox. 300-400 m.

sursa text 1, sursa text 2, sursa foto.


2 răspunsuri la „Laguna Albastră din România”

  1. […] Iulia Radu ne vorbeste despre Laguna Albastra de Romania. […]

  2. Avatarul lui Patriotism…. « Iulia Radu

    […] Laguna Albastră din România […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: