Ziua Internaţională a Toleranţei – 16 Noiembrie


Chiar dacă această zi a trecut, TOLERANŢA, ar trebui să fie unul din cuvintele care să ghideze comportamentul nostru de zi cu zi.

Am realizat împreună cu o bună colegă şi prietenă o prezentare pe această temă. Pentru a o vizualiza la cea mai bună calitate vă recomand să folosiţi MS Office PowerPoint 2010 şi să daţi click aici: Poveste despre toleranta (Se poate vizualiza şi în MS Office PowerPoint 2007).

Toleranţa este inclusă în „Declaraţia Universală a Drepturilor Omului” din 1948 a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De aceea, una din caracteristicile societăţii moderne este pluralismul (recunoaşterea diversităţii), precum şi permanentul dialog între diverse convingeri spirituale, morale şi religioase, pentru realizarea unei comunităţi în diversitate.

Toleranţa are limitele sale în normele de drept, care reglementează convieţuirea membrilor societăţii, pentru apărarea demnităţii şi libertăţii oamenilor.

Printre personalităţile care au dat dovadă de toleranţă se regăsesc Maica Tereza, Prinţesa Diana, Mahatma Ghandi şi Martin Luther King Jr. Am ales câteva dintre citatele care mi se pare că pot fi folosite ca sfatur

i în încercările noastre zilnice de a fi mai toleranţi.

Maica Tereza, născută Agnesë Gonxhe Bojaxhiu (se citește Agneza Gongea Boiagiu), (26 au

gust 1910 -5 septembrie 1997). Timp de 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii.

„Să zâmbeşti unui om care este supărat; să vizitezi, chiar şi pentru puţin timp, pe cineva care este singur; să oferi adăpost sub umbrela ta cuiva aflat în ploaie; să citeşti ceva unui orb; aceste acţiuni şi multe altele pot părea mărunte, dar astfel noi putem să dăm iubirii noastre pentru Dumnezeu o formă concretă.” (Maica Tereza)

Diana, Prințesă de Wales (1 iulie 1961 – 31 august 1997) a fost prima soție a lui Charles, Prinț de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit.

Începând cu mijlocul și pânâ la sfârșitul anilor ‘80, Prințesa de Wales a devenit foarte cunoscută pentru susținerea pe care o acorda mai multor proiecte caritabile. Acest lucru reieșea în mod natural din rolul ei de Prințesă de Wales — toți se așteptau ca ea să viziteze spitale și să aline suferința celor bolnavi și prin aceasta, își asuma patronajul mai multor of organizații caritabile — și se interesa de anumite boli și de chestiuni în legătură cu sănătatea. Diana era o susținătoare a Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Terestre, campanie care a câștigat premiul Nobel pentru Pace în 1997.

„Nimic nu mă face mai fericită decât să încerc să ofer ajutorul persoanelor vulnerabile. Dacă cineva care are necazuri mă cheamă, eu voi fugi la el.” (Prinţesa Diana)

Mahatma Gandhi (2 octombrie 1869-30 ianuarie 1948) cu adevăratul său nume

Mohandas Karamchand Gandhi părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Tagore.

Martin Luther King Jr. (n.15 ianuarie 1929 – d. 4 aprilie 1968) a fost un pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii.„Ochi pentru ochi şi lumea va deveni oarbă.” (Mahatma Ghandi)

A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. Cele mai multe astfel de legi, și anume Civil Rights Act, Voting Rights Act, au fost promulgate sub președinția lui Lyndon B. Johnson.

„Cea mai stăruitoare şi urgentă întrebare a vieţii este: ce faci tu pentru ceilalţi?” (Martin Luther King Jr.)

2 răspunsuri la „Ziua Internaţională a Toleranţei – 16 Noiembrie”

  1. Maica Tereza a fost aromanca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: