Patriotismul (din latină patria: tărâm părintesc, tărâm al taților, originea greacă denumea inițial linia de filiație paternă) se înțelege ca iubirea pentru o țară și pentru locuitorii ei sau ca promovarea unui neam printre celelalte și nu trebuie confundat cu xenofobia: preferința exclusivă pentru un singur neam, însoțită de marginalizarea minorităților și de ostilitate față de străinătate.

Se deosebește de naționalism prin referința juridică și ideologia politică : patriotismul se referă la dreptul pământean care definește națiunile prin apartenența la același teritoriu, și tinde a constitui statele pe bază teritorială (indiferent de origini și limbi, ca de exemplu în Elveția), cu o legislație inspirată din jus soli ; naționalismul se referă la dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice și tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis. (sursa Wikipedia)

PATRIOTÍSM s. n. Sentiment de dragoste și devotament fată de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei. (sursa DEX online)

Acum, în ajunul Zilei Naţionale a României, lansez o întrebare:

Ce reprezintă pentru voi PATRIOTISMUL?

Nu îmi exprim foarte des sentimentul de patriotism, dar ştiu că mi-a fost foarte greu să plec şi să las locurile natale în urmă, iar cu fiecare ocazie „primită” încerc să promovez aceste locuri. 

Ştim cu toţii că ROMÂNIA este frumoasă, dar multe dintre aceste „frumuseţi” ne sunt total necunoscute. 

Să încercăm să nu ne mai ponegrim unii pe alţii, să mai lăsăm deoparte mândria, orgoliul şi răutatea, să ne întoarcem din când în când ACASĂ… Şi chiar dacă suntem „peste mări şi ţări”, să nu uităm unde ne-am născut şi unde ne-am trăit copilăria, să ducem şi acolo tradiţiile şi obiceiurile româneşti, care sunt atât de frumoase…

Măcar acum, în preajma Zilei Naţionale a României să nu uităm că NOI SUNTEM ROMÂNI!!!

P.S.: Am scris aici cândva că voi promova de fiecare dată, aşa cum voi putea, imaginea ROMÂNIEI, dar în special a oraşului în care locuiesc, BREAZA. Iată lista articolelor în care am scris despre ROMÂNIA:


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: